İstanbul Barosu’ndan Can Atalay açıklaması: ‘AYM kararı uygulansın’

İstanbul Barosu, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay hakkında verdiği ikinci hak ihlali kararıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Anayasa Mahkemesi Kararı Derhal Uygulanmalı” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Anayasa Mahkemesi, Baromuz üyesi Av. Can Atalay ile ilgili ihlal kararının uygulanmaması üzerine ikinci defa Av. Can Atalay’ın ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine’ karar vermiştir.

Ayrıca Anayasa Mahkemesi oy birliği ile ‘..hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye gönderilmesine ..’ karar vermiştir.

İstanbul Barosu olarak daha önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz üzere; ihlalin sonuçlarını ortadan kaldıracak olan görevli mahkeme İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’dir. Mahkeme, gecikmeksizin Av. Can Atalay’ın tahliyesine, yeniden yargılanmasına ve yargılamanın durmasına karar vermelidir.İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yok hükmündeki gönderme kararı ve Yargıtay 3. Ceza Daire Üyelerinin suç teşkil eden eylemleri ile devam eden hukuksuzluk süreci sona erdirilmelidir.”

Ne olmuştu?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası’nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan 8 sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala’yı “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay’ın arasında bulunduğu 7 sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman’ın cezasını da onadı.

AYM 12 Ekim’de Atalay’ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir