İdrarın sarı olmasının sırrı 150 yıl sonra çözüldü! Hastalıkların şifası içinde saklıymış

İdrar, böbrekler tarafından filtrelenen su, elektrolitler ve atıkların bir karışımını oluşturur. Araştırmacılar idrar sıvısı renginin bilirubin olduğunu belirtiyor.

Bilim insanları 1868’de idrardaki sarı pigmentin ürobilin olduğunu tespit etmişti. Ancak renk oluşumuna neden olan asıl madde araştırmacıları şaşırtan bir gelişmeydi.

Hücre Biyolojisi ve Moleküler Genetik Bölümü’nde yardımcı doçent olan Brantley Hall, “Gündelik bir biyolojik olgunun bu kadar uzun süredir açıklanamaması dikkat çekici ve ekibimiz bunu açıklayabildiği için heyecan duyuyor” diye konuşarak araştırmaya dair duygularını ifade etti.

Aslında idrar süreci, kırmızı kan hücrelerinin altı ay içerisinde döngüyü tamamladıktan sonra parlak turuncu pigment olan bilirubine dönüşmesinden ibaret. Genel olarak pigment bağırsağa sızmaya başlıyor, atılıyor veya tekrar emilim gerçekleşiyor.

Çalışmalarda bağırsaklara ulaştıktan sonra bağırsaklardaki mikroorganizmaların bilirubini çeşitli diğer dönüştürebildiği ortaya konuldu. Doktorlar için insan vücudundaki çok çeşitli hastalık ve bozuklukların teşhisine yardımcı olan idrarın neden sarı renkte olduğunu bulmak, araştırmaya değer bir konu.

Brantley Hall bu keşiflerin kişilerde oluşan iltihaplı bağırsak hastalığı, sarılık gibi rahatsızlıklarla mücadele edilmesinde büyük rol oynayacağını belirtiyor. Aynı zamanda kaydedilen sonuçları sağlığı iyileştirmeye yönelik ileride atılacak tıbbi yardımların habercisi olarak nitelendiriyor.

Araştırmacıların yeni hedefi ise sarılık oranının yüksek olduğu prematüre bebekler. Açıklanan bulgulardan yola çıkarak bebeklerde oluşan sarılık oranına ve bağırsaklarda oluşan bakterilerin dolaşımdaki bilirubin düzeyleri üzerine çalışmalar yapılması bekleniyor.

Aynı zamanda atılan bu adım, bağırsak ve karaciğeri daha iyi anlayabilmenin temelini atıyor. İnsan sağlığı için büyük önem taşıyan sonuçlar sarılık ve bağırsak hastalığının yanı sıra bağırsak mikrobiyomu, alerjiden artrite kadar çeşitli hastalıklarla ilişkilendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir