EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

Sosyal Güvenlik Sistemine Dair Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılmalı?

Sosyal güvenlik sistemi içinde birçok kişi, emeklilik planlaması yaparken hangi statüden emekli olacaklarını ve eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili kritik bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında detaylı bir şekilde ele aldı.

2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında birleşmesi emeklilik sürecini basitleştirse de, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilik statüsü, son 2520 gün içindeki prim ödemelerine göre belirleniyor. Bu durumda, SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) veya Emekli Sandığı (4/C) statülerinden hangisinde daha fazla prim günü varsa, o statüden emekli olunuyor.

Özel banka ve borsa sandıklarının da hesaba katıldığı bu süreçte, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlar için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartı aranmazken, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterler önem kazanıyor.

Emeklilik planlaması yaparken, ilk sigortalı olunan tarih, son prim statüsü, eksik günlerin durumu, borçlanma imkanı, isteğe bağlı sigortalılık ve yurtdışı borçlanması gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Erdursun, özellikle isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin primlerinin Bağ-Kur statüsünde değerlendirildiğini ancak son 2520 günde SSK primlerinin ağırlık kazanması durumunda 4/A statüsünden emekli olabileceğini belirtiyor.

Erdursun, emeklilik sürecinde sağlıklı bir yol izlemek adına vatandaşların e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümlerini alarak kendi durumlarını analiz etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sahte sigortalılığın ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekerek, herkesin yasal ve doğru yollardan emekli olması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle SSK emekliliğinin daha az primle daha yüksek maaş alma avantajına sahip olduğunu belirten Erdursun, emeklilikte statü seçiminin kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Related Posts

Bankada parası olanlar dikkat! Mevduatta yüksek getiriler için son günler

3 gün sonra yapılacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde koruması bekleniyor. Ancak para politikası duruşunda daha gevşek bir çerçeveye geçileceği sinyalleri de dikkat çekiyor. Üst bantta yer alan yüzde 49’luk faiz oranının yüzde 47,50’ye indirilmesi öngörülüyor.

Füzeler pompayı vurdu akaryakıta yine zam geliyor. Dün benzine bugün de motorine yapılmıştı

Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Brent petrolün varili bugün 74.23 dolardan işlem görüyor. Ne kadar daha yükseleceği ise belirsizliğini koruyor. Dün benzinin litre fiyatına 1 lira 46 kuruş, bugün de 1 lira 49 kuruş zam yapıldı. Son dakika …

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 3 azaldı.

Kamu işçilerine hükümetin zam teklifi belli oldu

600 bin kamu işçisinin merakla beklediği zam teklifini hükümet açıkladı.

Piyasalarda gerginlik tırmanıyor: Petrol piyasası için en büyük kabus!

İsrail’in İran’a saldırılarının ardından gözler, özellikle küresel petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ticareti açısından kilit öneme sahip Hürmüz Boğazı’na çevrildi.

Altında yükseliş devam ediyor

Altında yükseliş devam ediyor